23. dubna 2011

O vajíčkách, kravičkách, životě, vesmíru a vůbec...

Dnes byl Den Země a současně Velký pátek a krom toho jsem už dlouho nic nenapsala a nechce se mi vzpomínat, co jsem převrtného vařila, což vytváří ideální konstelaci pro nějaké to filozofické zamyšleníčko...
autor: Minimalist Photography



V časopisu Týden mi padl zrak na větu, která zněla zhruba takto: "Kdyby byly všechny potraviny s jahodovou příchutí z opravdových jahod, potřebovali bychom speciální planetu, na které bychom je pěstovali." Děsivé, že? Ten článek se týkal patrně syntetiky v potravinách, ale moje myšlenky, když jsem si ji přečetla, se vydaly jiným směrem. Ke steakům a telecím líčkám. Vezmu si jako příklad jen ty poslední. Co vím, tak líčka byla dlouho jídlem známým jen málokomu. Dneska je to díky jednomu holohlavýmu v televizi strašný terno. Skoro abychom si opatřili nějakou malou českou planetku, na které budeme ta líčka pěstovat. Jenže telecí líčka nejsou jahody a ze země nám nevyrostou. Stejně tak jako svíčková tvoří jen malou číst zvířete velkýho jak kráva. Úplně vidím tu řádku mrtvých krav s vyříznutou svíčkovou a odříznutými líčky -- odpad po našich obědech. Chápu, že to takhle ve skutečnosti není, že se zbytek krávy spotřebuje, ale myšlenka, že se z mých zbytků nají důchodci číhající na levnou takyšunku. Za komunistů u nás svíčková a roštěná skoro neexistovaly. Dnes naopak v restauracích neexistuje z hovězího skoro nic jiného. Anatomie krávy se ale za těch dvacet let nijak výrazně nezměnila.

Jsme neskutečně odtrženi od přírody, od původu věcí. V nákupním centru se můžeme podívat na velikonoční výstavku s roztomilými plyšovými slepičkami -- reklamu na vejce od slepic týraných v klecovém chovu.
převzato z galerie-vankovka.cz

Nejen, že nemáme tušení, odkud věci pocházejí, ale hůř -- nemáme ani tušení, kolik jich spotřebujeme a kolik jich můžeme dovolit spotřebovat, abychom si nezničili planetu pod nohama. Mě osobně je tato nevědomost velmi nepříjemná. Mám ráda věci pod kontrolou. Hlavně tak důležité věci, jakými je jídlo. Proto jsem si už před delší dobou vymyslela podobný projekt, jako byl Vesničan pana Cuketky. Jen jsem na to šla míň prakticky a víc vědecky. Což je taky důvod, proč jsem tento projekt ještě pořád nedotáhla do rozumného stádia.

Moje představa je následující:
1, Mám v sobě velmi silně zakořeněnou zásadu, že jídlo se nevyhazuje. I za cenu, že budu muset občas sníst něco, na co zrvna nemám chuť, nebo že budu muset zapojit fantazii a tvořivost, abych některé potraviny spotřebovala. Tuto zásadu jsem se totiž rozhodla vzít ad absurdum. Tedy již žádné krávy s vyříznutou svíčkovou v naší domácnosti.
2, Chtěla bych, abychom jako rodina snědli jen tolik, kolik bychom byli schopni reálně vypěstovat nebo chovat.


Problém je, že spoustu věcí nevím. Kolik vajec snese slepice, kolik dojí průměrná kráva, to se ještě zjistit dá, ale kolik kterého masa je na praseti nebo krávě, z jak velkého pole je pytlík mouky a pod, to už je složitější a na internetu prakticky nedohledatelné.

Napadlo mě, že když už chodím na tu zemědělku, tak bych mohla zkusit zajít na Fakultu Agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů a získat nějaké rozumy, nebo odkazy na literaturu. Takže.... No, když už jsem to napsala, tak tam konečně budu muset zajít, žeáno... Tak příští čtvrtek a pak napíšu pokračování.

Zatím hezké velikonoce všem!

3 komentáře:

  1. Chápu tvou myšlénku, ale s těma kravičkama jsi trochu mimo. I v těch restauracích se spotřebuje víc předního hovězího a kýty než svíčkové, v těch českých především. Čeho myslíš, že se u nás denně po hospodách prodá víc - steaků, nebo španělských ptáčků, rajských, koprovek a jiných uho? V běžném obchodě na svíčkovou taky nenarazíš, jak je rok dlouhý. Když hovězí, tak přední (S.K. i B.K.) na polívku, pak kýta, občas kousek roštěnky a pak hlavně stálý držák: mleté. Já tam fakt žádnou disproporci nevidím.

    A mmch, ta líčka a pupky a podobné "netradiční" kusy, to byl vždycky spíš odpad. To, že to nějakej šikovnej kuchař dokázal efektně zpracovat a prodat, budiž mu ke chvále, ale pořád to z těch líček apod. nedělá bůhvíjak exkluzivní kus masa. Když dokážeš z hovna uplíst bič, dokážeš ho i z čehokoli lepšího - a lepší.

    OdpovědětVymazat
  2. Řeknu to na rovinu: tenhle článek se mi moc nepovedl a jsem si toho vědoma. Strašně jsem se do toho zamotala, ale zařekla jsem se, že ho dopíšu, tak jsem to nějak dopytlíkovala. Když jsem se z toho pak vyspala, tak bych nejradši dělala, že jsem nikdy nic takového nenapsala. (-: Takže máš naprostou pravdu, že jsem v tom mase dost mimo...

    Ale třeba u těch líček určitou disproporci vidím. I když bude určitě dočasná. Z kusu odpadu se udělá hit, který musí mít každá lepší restaurace.

    Děkuji Ti za komentář a děkuji, že jsi ke mě byl mírný. Příště se budu radši držet od globálního teoretizování dál (-;

    OdpovědětVymazat
  3. Žirafko, já tu Vaši myšlenku pobírám, protože takhle někdy taky přemýšlím. Taky nad každým vyhozeným plátkem sýra nebo shnilým rajčetem málem brečím:-)) Ale myslím, že všechny tradiční kuchyně (i ta naše, česká) vycházejí z principu zužitkovat vše. Vemte si typickou českou zabíjačku. Hlavička na ovar, kolínka na sulc, vnitřnosti do tlačenky a paštiky, kosti na vývar, bok na sádlo a škvarky... A z prasátka nezbyde nic:-)
    Co se týče myšlenky sníst jen tolik, co byste byli schopni vychovat (ehm) nebo vypěstovat - tak se snad ani uvažovat nedá, proto byly totiž vynalezeny peníze a směnný obchod. A nepředpokládám, že ve Vaši rodině každý jí za dva, popř. za tři a více;-)
    A abychom naši planetu zachránili před zkázou, musela by se změnit především celosvětová politika. Vy jako jedinec můžete přispět minimalizací odpadů, šetřením jídlem, používáním MHD a nevímčím, ale to je tak vše. Když jsem byla mladší, taky jsem měla takové světospásné tendence, ale zjistila jsem, že stačí přispět svou (byť minimální) troškou do mlýna, tím uchlácholit svědomí a dál se nezabývat něčím, co není v mých silách.
    Jéje, to jsem se rozpsala!

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...