6. srpna 2015

Dort Malakova

Zase jeden příspěvek na připomenutí, až to budeme hledat. Náš nejoblíbenější rodinní dort:

  • 2 sáčky dětských piškotů
  • 125 g másla
  • 125 g cukru
  • vanilkový cukr
  • 125 g mletých ořechů
  • prášek na vanilkový puding
  • 1/2 l mléka (nebo trochu míň)
  • 2 žloutky
  • ovoce (kompotované třešně nebo meruňky nebo broskve příp. čerstvé maliny…)
  • forma na dort (mísa, hrnec, plastová krabička… cokoliv požadovaného tvaru)
  • igelit na vyložení formy

Původní recept se liší v gramech jednotlivých surovin. Tato verze je vhodná pro vážení na rovnoraměnných vahách bez použití závaží. Jako etalon slouží osminka másla.
Utřeme cukr s máslem. Z mléka a pudingového prášku uvaříme hustý puding (bez cukru), zjemníme dvěma žloutky. Puding necháme trochu vychladnout a smícháme s máslem s cukrem. Přidáme mleté ořechy a vymícháme z toho krém. Moc dobrý krém. Takže si při ochutnávání dáváme pozor, aby nám něco zůstalo.

Nyní přistoupíme ke konstruování samotného dortu. Jedná se o nepečený dort z piškotů, takže pokud jste nějaký takový někdy dělali, číst návod dál už nemusíte. Pro ty ostatní: Formu/mísu/jinou náhražku vyložíme opláchnutým igelitem. Na to začneme skládat piškoty rovnou plochou ven, pěkně vedle sebe. Když máme základní vrstvu a trochu po stranách, naklademe vrstvu krému a vrstvu ovoce. (většinou dávám kompotované broskve, meruňky nebo třešně (jen jedno z toho)), na chatě k zpracování přímo lákaly maliny z okolí. Trochu jsme je zasypali cukrem a nechali pustit šťávu a taky to bylo dobré.

Vrstvy krému, ovoce a piškotů střídáme až do úplného vyčerpání (surovin), každou vrstvu dorovnáváme na kraji piškoty otočenými plochou stranou ven. Poslední vrstvu pokryjeme piškoty dorovna (tedy nahusto naskládané piškoty plochou stranou nahoru). Dílo překryjeme igelitem. Pak zkusíme najít nějakou vhodnou plochou pokličku nebo talířek, protože to nebylo v seznamu nahoře. Když ji najdeme, položíme ji nahoru a zatížíme. Když nenajdeme, ujistíme okolí, že to kdyžtak budeme jíst lžičkou, ale že to bude stejně dobré. Každopádně to celé strčíme do chladničky a budeme se těšit na další den. Další den totiž z formy vyklopíme výborný a krásně vypadající dort. Můžeme ho i ozdobit šlehačkou, ale není nutné.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...