8. dubna 2011

Risotto s liškami

Kamarádka Martina si pod minulým článekem vyprosila recept na liškové rizoto. Tak jsem jej hned uvařila (tentokrát bohužel bez lišek), abych mohla udělat fotky. Kromě nich totiž nevím o žádném dalším tvůrčím prvku, o který bych mohla tento klasický recept obohatit. Vše už bylo řečeno u pana Cuketky a u Pixyho a mně nezbývá, než jejich ultimátní rizotní pojednání podepsat.
Lišky tentokrát nejsou z tržnice, ale od Jeffreyho Bealla


Snad jen tedy co dělám jinak a kde nakupuju:
  • Lišky do liškového rizota kupuju sušené na Holešovické tržnici u houbového stánku. Pixlička za stovku vydrží i na osm dávek. Houby namáčím do vlažné vody aspoň půl hoďky předem. Před samotnou přípravou uvedu do varu a hodím do ní pár kostek zmraženého odpařeného domácího vývaru (vývar mrazím ve formičkách na led -- krásně se pak dávkuje). Rizoto pak tedy zalévám vývarem i s houbami, je celkem lhostejno, kdy se které houba přestěhuje z vývaru na pánev. 
  • Rýži Arborio kupuju v BIO kvalitě za normální cenu v DM drogérii. Jako ostatně většinu potravin.
  • Kdysi jsem kdesi četla, že se má dávat červená cibule. Tak to tak dělám když ji mám. Bohužel červená cibule po tepelné úpravě moc atraktivní barvu, takže estetika jídla utrpí a nevím, nevím, jestli se to vyváží na chuti, ale o tom zvyku, košili a železe to znáte, že?!
  • Místo parmazánu dávám často (zvlášť při absenci lišek a jiných extra složek) nějaký přestárlý kozí sýr. Dodá zajímavou chuť, fyzikální parametry odpovídají parmazánu. Kupuju v letenském Cheesy.
  • Pokud máte dobrou pánev s pasující poklicí, lze rizoto připravovat i bez míchání a nikdo to nepozná.
  • Nevěřím v existenci hoblinek parmazánu.


    2 komentáře:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...