22. prosince 2013

Rýže dušená v troubě

Tohle si sem musím napsat z čistě praktických důvodů. Pokaždé, když chci dělat rýži, tak zapomenu, jaký poměr vody a rýže se dává. A protože ji dělám zásadně jen a pouze v troubě a vařená mi nechutná, tak žádné slívání nepřipadá v úvahu.

Takže:
Na jeden hrnek rýže jeden a půl hrnku vroucí vody. Nalít. Lžičku soli. Může být taky kus cibule, hřebíček a nové koření, což se nakonec všecko vyndá a vyhodí. Ale chlapovi se to nezdá, tak to nedávám. Strčím do trouby na 170 °C a peču asi 20 minut až půl hodiny.

Hledala jsem si volně použitelné obrázky rýže a zaujal mě popisek u této fotky. Nenapadlo mě, že tak jako pro nás jsou něco trochu vyjímečného nové brambory, tak na druhé straně zeměkoule mají novou rýži.

2 komentáře:

  1. Napíšu Vám jestli dovolíte, můj recept na rýži z trouby: na oleji osmahnu dost cibule nadrobno, asi jednu velkou, pak přidám hrnek propláchnuté rýže, orestuji na cibuli, osolím a přidám třičtvrtě sáčku majoránky. Nelekněte se toho množství. Zarestuji a zaliji dvěma hrnky vody. Mezitím si rozpaluji troubu na 200 st. Přikryji rýži v hrnci, který můžeme strčit do trouby pokličkou a strčíme do trouby. Zde necháme asi 20 minut, pak zkontrolujeme, jestli se voda už vsákla a je hotovo. Moc dobré, vyzkoušejte. Radka.

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě jsem zapomněla napsat, že dlouhozrnnou rýži taky nemusím, tak používám kulatozrnnou. Je levnější, jak rýže basmati, ale je moc dobrá. Radka

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...