12. dubna 2011

Nová receptura: vylepšeno škrobem

V sobotu odpoledne jsem se stavila v Albertu dokoupit pár základních potravin. Do oka mi padl známý kunínský kelímek, ovšem v nové barvě a s číslem 19. Zaradovala jsem se, že někoho konečně napadlo zaplnit mezeru mezi smetanou na vaření (12% tuku) a šlehačkou (30% tuku) a vyrobil něco jako vylepšenou smetanu na vaření.

Za normálních okolností nápisy na potravinách podrobně zkoumám, tentokrát byly ale okolnosti krajně nenormální, neb jsem se vracela z výletu, na kterém se mi rozpadly pohorky, které jsem tedy nesla v ruce a byla jsem bosky, pod bundou mi v šátku řvalo miminko a celkový dojem ještě dokresloval oloupaný zlatý lak na nehtech, který jsem nestihla před výletem odlakovat. Takže jsem smetanu a ostatní nákup naházela do košíku a prchala co nejrychleji pryč.

Co jsem to vlastně koupila, jsem si všimla až v neděli, když mi zvláštním způsobem začala houstnout křenová omáčka. 19% smetana totiž vůbec není smetana, ale smetanový základ do pokrmů. Profesionál se jmenuje pravděpodobně proto, že musíte být skutečný profesionál, abyste dokázali odhadnout, co vám s jídlem udělá blíže nespecifikované množství kukuřičného škrobu. To je totiž to jediné nové vylepšení, které je důvodem k označení nová receptura.

Koho sakra napadlo vylepšovat něčím smetanu??? A proč prohoha zrovna škrobem??? Jediná odpověď, která mě napadá je dost smutná: Na škrob v jogurtech jsme si už zvykli, tak proč jej nepřidat i do dalších mléčných výrobků. Mléko a škrob, to jde přece tak pěkně dohromady, žejo?! Aspoň tedy u nás v Česku. Hodně smutnej smajlik.

Tak, už jsem se vysoptila. Teď ještě něco užitečnýho a může se jít spát.
Anglicky Česky Množství tuku
Half and Half Cream Smetana na vaření
smetana do kávy
12% (10%-18%)
Single Cream Normální smetana (?) 
něco, co u nás nekoupíte
20%
Whipping Cream Šlehačka 30%
Crème Fraîche Kysaná smetana
Ovšem ne ta v českém smyslu
30%
Heavy Cream Šlehačka Deluxe (?) 36%-38%
Double Cream ??? 48%

8 komentářů:

  1. Přidej si tam ještě crème fraîche, to u nás taky nekoupíš... :(

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud se dobře pamatuju, škrob v jogurtu měl urychlit zahušťovací proces. Normálně, se má jogurt při výrobě nechat chvíli odstát, aby se z něj odpařila část vody a on se tak zahustil. Levnější je ovšem do něj přidat něco, co vodu adsorbuje do sebe a zahuštění tak proběhne snadno a rychle (a hlavně levně). Na kvalitě jogurtu to pak je ale samozřejmě poznat.

    OdpovědětVymazat
  3. Jistěže, každá sračka, která se průmyslově přidává do potravin, má nějaký smysl, zbůhdarma to tam nesypou. Jenže to už pak není jogurt (resp. smetana). Jogurt = mléko/smetana + biokultury. Nic víc.

    BTW, Žirafko, mám s touhle "Professional" lahůdkou taky podobnou zkušenost. Koupil jsem to kdysi v Marku v půllitrovém tetrapaku, nečetl, nevšiml, do omáčky nalil, zůstala mi tam stát vařečka. Nadával jsem jak křeček.

    OdpovědětVymazat
  4. Přidávám se též k napáleným, či lépe řečeno k těm, co ve spěchu nečtou! Také jsem zajásala, vhodila do košíku a upalovala domů. No a víckrát už jsem nekoupila a poctivě přelouskávám i obyčejné mléko! (Než mě to přestane bavit a zase nekoupím nějaký blaf!)

    OdpovědětVymazat
  5. No, to máš teda pravdu, já už naopak veškeré složení se snažím číst, protože když si kupuju jogurt, tak chci poctivý smetanový jogurt a ne škrobovou náhražku, je to hrůza, jsme fakt popelnicí Evropy co se potravin týká....:-(

    OdpovědětVymazat
  6. Úplně chápu tvoje rozhořčení! Taky jsme to koupili na zkoušku a když jsem si doma přečetla složení, bylo mi do breku. Navíc ten kukuřičný škrob je tam podle mě ta nejmenší špatnost narozdíl od těch dalších "skvělých" věcí (karagenan, guarová moučka), co do toho zakomponovali. To mě Kunín zase jednou zklamal.

    OdpovědětVymazat
  7. Stabilizátory mě ani nepřekvapily. Ty se cpou snad do všech tučnějších smetan. )-: Já normálně kupuju šlehačky bez nich, protože chci mít možnost udělat ze šlehačky máslo, když to na mě přijde. A docela mě překvapilo, když jsem si nedávno koupila šlehačku se stabilizátory a na chuti jsem to poznala docela zřetelně. Ale ve vařeném bych to určitě necítila.

    OdpovědětVymazat
  8. Jediné slovo: humus! Minule jsem se nakrkla u kysané smetany, taky jsem, blbec, výjimečně nepřečetla, co za dobrůtky obsahuje. Do nečeho jsem ji vrzla (přece to nevyhodím), ale od té doby si dávám setsakramentský pozor. Z jogurtů je nejlepší Holandia, ale narazila jsem v Albertu (omlouvám se za reklamu) na jejich "privátní" jogurt, který má uvedený výrobce Holandiu a je bez škrobu. Pravda, je tekutější. Ono někdy stojí za to číst, odkud ty privátní značky pocházejí, v mnoha supráčích se dá narazit na smetanový jogurt z dobré mlékárny, který je ale kvůli horšímu obalu levnější;-)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...